Omakuvat herättävät ristiriitaisia tunteita

Näin kesällä 2019 Kiasmassa Iiu Susirajan näyttelyn. Näyttelyhuoneessa tuijotin videoita ja kesti hetken, ennen kuin pääsin taiteen moodiin. Hämmästyin. Mitä tällä haetaan? Kunnes pikkuhiljaa taiteessa alkoi näkymään huumoria. Oli mielenkiintoista seurata ihmisten reaktioita; joku alkoi voimakkaasti nauramaan, erään naamasta paistoi vastenmielisyys. Nyt jälkeenpäin ymmärrän Iiun onnistuneen täysin. Hän hakee ristiriitaisia tunteita.

 

Miten taiteilijan urasi sai alkunsa? Miten Iiu Susiraja syntyi (viittaan taiteilijanimeesi)?

Uskon kohtaloon, niin myös tässäkin asiassa. Mutta kohtaloa voi hiukan myös itse avittaa. Ansioluetteloni sisältää jos jonkinlaista koulua ja tutkintoa. Mutta merkittävimmät urani kannalta on Turun Taideakatemian ja Kuvataideakatemian opinnot. Toki uraa voi rakentaa ilman koulujakin. Tärkeintä kun kaikessa tässä hommassa on se itse taideteos.

Iiu Susiraja nimestä sen verran, että ensin muutin nimeni, ja sitten tuli vasta taide. Näin 17 vuotiaana televisiossa Iiu nimen ja ihastuin nimeen heti. Yritin silloin jo vaihtaa nimeni, mutta se ei onnistunut, koska nimen vaihtamisen säädökset olivat silloin tiukemmat. Vuonna 2005 sain vaihdettua nimeni Iiuksi.

Sukunimi ja minä löysimme toisemme vuonna 2006, Turun maistraatin tietokoneella, jonka ääressä huomasin nimen olevan vapaa.

 

French Loafs, 2017

 

Millainen persoona on Iiu Susiraja?

Arkinen, jopa paikoitellen tylsä.

 

Miten kuvailisit taidettasi? Onko taustalla jokin sanoma?

Taiteeni on rakentamista, esineillä leikkimistä. Eli hiekkalaatikkoleikit jatkuvat edelleen.

Ei ole sanomaa, enää. Aika menee eteenpäin. Siksi minä, sekä taiteeni muuttuu. Ja sitä myöten sanomat, jos niitä on.

 

Mitä toivot taiteeksi herättävän sen katsojassa? 

Ristiriitaisia tunteita.

 

 

Millaista palautetta olet saanut?

Hyvää. Toki huonoakin varmasti on, mutta olen niin tynnyrissä/kuplassa asuva ihminen, ettei ne minua tavoita. Tällä viittaan netissä olevaan palautteeseen, minkä lukemista pyrin välttämään, jos vain voin.

 

Mikä sinua inspiroi, mistä aiheet kuviisi ja videoihisi tulevat?

Esineet inspiroivat. Kaiken lähtökohtana on esine. Loppu onkin sitten täysin hämärää itsellenikin, että miten teokset syntyvät.

 

Mitä toivot elämältä ja taiteelta?

En uskalla toivoa mitään, olen sellainen ihminen.

 

Mitä tarkoitat kun mainitset: everyday life is my muse?

Toi sanonta ehkä viittaa siihen, että arki on kaikki kaikessa. Kun arki rullaa, niin kaikki rullaa. Koti on kiva paikka. Nykyään puhutaan kai termillä kotoilu. Lisäksi esineet, joita käytän, on monesti ihan tavallisesta arjesta löytyviä.

 

Kysy itseltäsi kysymys mihin olet aina halunnut vastata, ja vastaa myös siihen?

Kysymys: Mikä tekstinpätkä on merkityksellinen sinulle ja mistä se on peräisin?

Vastaus: ”…niin kauan kuin niillä on sinusta väärä kuva ne eivät kykene vahingoittamaan elämääsi…” (Bruno K Öijer, Valitut runot 1973-2001)

 

 

Artikkelikuva: Eyes, 2017

Iiu Susirajan kotisivu


1 thoughts on “Omakuvat herättävät ristiriitaisia tunteita

Jätä kommentti