Nuorallatanssijan uudet askeleet – Jouko Hohko & Jukka Orman Taivaallinen Sotajoukko

En ehtinyt aikoinaan näkemään Sielun Veljiä livenä. Olin liian nuori, ja Veljien musiikki oli tuolloin minulle liian epämääräistä. Vuosien vieriessä aloin reagoimaan heidän musiikkiinsa intohimoisemmin, ja edelleen nähdessäni klippejä Veljien keikoilta, tuntuu, ettei nykyisin bändit enää sytytä minussa samankaltaista tunnetilaa. Veljien musiikissa on jotain rajoja rikkovaa, kiihkeää, ajankohtaan uutta, mutta myös jotain ikuista. Ismo Alanko oli Veljien keulakuva, mutta kuullessani Jukka Orman omaa tuotantoa, ymmärrän miten suuri vaikutus hänellä oli Veljien soundiin. Myös hänen karismansa on sellaista, mitä ei opita. Se on tai sitä ei ole.

Rock, blues, jazz, flamenco. Onkohan jotain genreä, mitä Orma ei olisi soittanut? Hänen monipuolisuutensa on innostavaa, ja olenkin iloinen saadessani vaihtaa maestron kanssa puhelimessa muutaman sanan. Vaikka korona on pysäyttänyt musiikkimaailman melkein totaalisesti, hänellä ei ole aika käynyt pitkäksi. Jos jotain hyvää täytyy korona-ajasta etsiä, niin Orma kertoo nyt olleen aikaa tehdä asioita, mitä muuten ei olisi pystynyt, kuten remontoida kesäpaikkansa lattiaa. Mutta on toki jotain muutakin tehty.

Taivaallinen Sotajoukko ilmestyi vinyylinä

Jouko Hohko & Jukka Orman Taivaallinen Sotajoukko on tehnyt kaksi biisiä sisältävän levyn, jossa vinyylin a-puolella Rannanjärvi elää! ja kääntöpuolella Tuli on sun Herras. Gearwheel Recordsilla julkaistun levyn kansi herätti mielenkiintoni, ja se, ettei sitä löytynyt maaliskuussa vielä mistään suoratoistopalvelusta, oli hauska ajatus. Levy julkaistiinkin vinyylinä kunnianosoituksena tälle uudestaan nousevalle perinteelle.

Koska en voinut kuunnella sitä verkosta, täytyi se hakea ”vanhaan malliin” levykaupasta. Vinyylilevyn soittaminen oli aikoinaan rituaali, jolloin keskityttiin kuuntelemaan levyä. Vinyylin osalta tarvittiin kärsivällisyyttä, ja artistille annettiin enemmän aikaa. Suoratoistot mahdollistavat biisien ja levyjen vaihtamisen helposti, jolla on tietysti sekä hyvät että huonot puolensa. Mikäli levy ei heti ensi-istumalta kolahda, suoratoistossa biisi ja kenties bändikin menee vaihtoon aika nopeasti. Tietysti on myös mahdollisuuksia etsiä ja kuunnella uusia artisteja suoratoistojen kautta paljon monipuolisemmin.

Taivaallisen Sotajoukon alkusysäys syntyi juhannuskeikalla, missä Orma kertoo olleensa esiintymässä. Törmätessään keikalla sattumalta Hohkoon, tämä kertoi ajatuksestaan julkaista omaa materiaalia. Outo yhteensattuma sai asiat rullaamaan, ja Hohko pyysi Ormaa kasamaan bändin sekä myös tuottamaan biisit. Bändiin löytyi vanhat tutut Anssi Nykänen ja Jukka Jylli. Kolmisin he treenasivat biisejä, joista Rannajärvi Elää! -biisin Tuomari Nurmio oli tehnyt jo 90-luvulla Hohkolle. Nurmio on itse levyttänyt sen jo aiemmin, mutta nyt myös henkilö, joka mahdollisesti oli inspiroinut biisin tekijää, sai vihdoin itsekin sen levytettyä. Mitäköhän siitä voisi sanoa? Se kannattaa kuunnella.

Tangolevy tulossa

Ja levyn ystäville tiedoksi, Orma kertoo kokopitkän levyn olevan tulossa, jossakin vaiheessa. Sitä ennen kitaravirtuoosi kertoo työstävänsä tangolevyä. Miksi tangoa? Orma sanoo kuunnelleensa radiosta aikoinaan Ylen rinnakkaisohjelmaa, mistä tuli myös viihdemusiikkia, kuten tangoja. Tämä syvä suomalainen musiikkimaisema jätti nuorukaiseen pysyvän jäljen, ja kun hän lukioikäisenä pääsi Markku Karjalaisen tanssiorkesteriin soittamaan tanssikansalle tangoja, se oli siinä. Tangot ovat osa suomalaisuutta. Orma ei paljasta tangolevystä vielä enempää, mutta todennäköisesti julkaisuajankohta tulee olemaan kesän jälkeen.

Hän kuvailee itseään kitaristina ”nuorallatanssijaksi”, eikä suostu avaamaan kuvaustaan enempää. Kertooko se Orman intohimosta kokeilla jatkuvasti jotain uutta, ja katsoa mihin se johtaa? Se jääköön Orman salaisuudeksi. Mutta oliko siis jotain musiikkityyliä, mitä todennäköisesti ei tulla Orman kitarasta kuulemaan?

”Heavya ja Black metallia”

Artikkelikuva + juttukuvat: Stefan Bremer


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s