Arppa inspiroituu joutilaisuudessa

Helsinkiläistynyt Kokkolasta lähtöisin oleva Aaro Airola on julkaissut kuluvana vuonna kaksi singleä. Vartiovuori ja Helsingin Hulina -tallenteet löytyvät suoratoistopalvelu Spotifysta. Ihastuin ensikuulemalla Arpan biiseihin, ja ilokseni hän vastasi Viiteen kysymykseen.

 

Kuka olet?

Olen Aaro Airola, 23-vuotias sekatyöläisihminen Kokkolan Ykspihlajasta.  Asun tätä nykyä Helsingissä. Kirjoitan ja esitän musiikkia kutsumanimelläni Arppa. Tykkään skeitata, soittaa, laulaa, tavata ihmisiä ja käydä katsomassa taidetta sen kaikissa muodoissa.

 

Miten kuvailet musiikkiasi?

Kuvailen mieluiten sen tekemistä. Istahdan pianon, kitaran tai jonkun soittimen äärelle. Soitan menemään kunnes löydän sellaisia harmonioita, jotka saa mielikuvitukseni liikkeelle. Kun löydän sointuja, jotka miellyttävät korvaani, alan hyräillä siihen päälle ja jossain kohtaa soinnut ja melodia avaa mielikuvitukseni, josta pulpahtaa idea jollekin tarinalle. Yleensä tarina lähtee liikkeelle jostain vallitsevasta tunteesta tai oman elämän sattumuksesta, johon toisinaan sekoittuu fiktiota tai irrallisia ajatuksia. Kun idea on saatu ja alkuun on päästy, loppu on oikeastaan ihan tavallista kirjoitustyötä. Joskus teksti ja sävellys ovat erillisiä ja ne liitetään toisiinsa jälkikäteen, mutta se on minun kohdallani harvinaisempaa. Kun laulu on mielestäni valmis, lähetän siitä äänitteen bändille ja teemme sovitustyön yhdessä. Rumpali Okko Saastamoisen ja basisti Antti Ahoniemen kädenjälki on keskeinen osa lopullista äänimaailmaa. Nyt julkaistut singlet ja lähitulevaisuuden julkaisut on miksattu yhdessä Okon kanssa ja viimeisen silauksen kappaleille on antanut masterointi-taiteellaan Jarno Alho.

 

 

Mistä inspiroidut?

Inspiroidun useimmiten joutilaisuudessa. Tykkään istuskella omin päin jossain minulle tärkeässä paikassa, jossa voi tuijotella maisemaa ja olla ajatustensa kanssa. Siinä kohtaa kun oma sisäinen inspiraatio lakkaa pulputtamasta, katson yleensä dokumentteja, kuuntelen musiikkia ja koitan lueskella kaikenlaista. Lukemisen aloittaminen on silti edelleen hankalaa. Tarinat maailmoista, joista itsellä ei ole mitään käsitystä ovat yleensä kaikkein kiehtovimpia. Sisarusteni, vanhempieni ja kavereideni puuhailut ovat toki suuresti inspiroineet alusta saakka!

 

 

Mistä haaveilet?

Kai haaveilen siitä, että pysyisin terveenä, enkä kyynistyisi ja kadottaisi uteliaisuuttani tätä maailmaa ja sen elämää kohtaan vanhetessani.

Haaveilen myös, ettei maailman meno yltyisi liian hurjaksi ja fasistiseksi. Maallisena haaveena olisi ehkä mökki tai jokin sellainen paikka, jossa voisi olla joutilaana. Musiikin tekemisessä haaveilen siitä, että saisin olla jatkossakin tekemisissä ihmisten kanssa, joilla on tyylitajua ja hyvää estetiikkaa. Haaveilen myös siitä, että kehittyisin ajan myötä artikuloimaan paremmin pääni sisällä sinkoilevat ideat, joita musiikkiini kaipaan.

 

Mitä sinulla on nyt meneillään?

Musiikin saralla on meneillään sellaista, että koetan tehdä uusia lauluja ja yhdessä bändin kanssa koitamme luoda niihin sopivimman mahdollisen äänimaiseman. Lisää musiikkia julkaistaan ensi vuonna, mutta siitä tiedotetaan tarkemmin @arppamusic -instagram- ja facebook-sivuilla.

 

Linkit biiseihin:

Vartiovuori

ja

Helsingin Hulina 

 

Yhteydenotot: aaro.airola@gmail.com / pietari@isthisart.fi

Juttukuvat: Kalle Soukka

Artikkelikuva: Tuulia Eloranta

 

Tulevat keikat:

 

28.12. Kinojuhlat Pop-Up, Kokkola (soolo)

11.1. Omatuntoklubi, Helsinki (koko yhtye)

7.2. Art House Cafe, Tampere (soolo)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s