Tyylikkäästi epäsovinnaista poppia

Kuka olet?

Olen Meri Werkkomäki. Utelias, herkkä, ajoittain vain hieman ja toisinaan erittäin neuroottinen tyyppi, joka osaa ainakin suurimman osan ajasta ottaa myös muut huomioon. Oon tässä lähiaikoina tiedostanut olevani pohjimmiltani myös aika surullinen, mutta se toivottavasti suremalla muuttuu.

Koska edellä oleva määritelmä istuu huonosti esim. ansioluetteloon tai uusien ihmisten kohtaamistilanteisiin, käytän enimmäkseen seuraavaa: helsinkiläinen laulaja-lauluntekijä, monipuolinen äänityöläinen ja puheviestinnästä valmistunut filosofian maisteri.

Musiikkia teen artistinimellä Weri. Weri on jotain enemmän ja jotain vähemmän kuin jokapäiväinen minäni, tuskin kuitenkaan yhtään vähemmän todellinen.

 

Miten kuvailet musiikkiasi?

Tekstit on mulle tosi tärkeitä ja lyriikat on mun musiikissa isossa osassa. Yritän pukea sanoiksi juuri ne asiat, jotka usein jäävät ilmaan leijumaan sanomattomiksi, mutta kuitenkin aistittaviksi jännitteiksi. Harhoja-nimeä kantavalla debyytti-EP:lläni käsittelen muun muassa sukupuolistereotypioita, väkivaltaa, alkoholismia ja seksuaalisuutta. EP:n nimi nousi siitä havainnosta, että kaikissa biiseissä on jotenkin läsnä jokin harha, fiilis siitä, että ”näin pitää/ei pidä tuntea/ajatella/tehdä”.

 

EP:n eka biisi nimeltä MacGyver kertoo ”oman yksinäisyytensä vanginvartijasta” ja ”oman elämänsä hopeamitalistista”, miehestä, joka on ahtaan mieskuvan oletusten ja vaatimusten paineissa kasvanut sykkyrään. Ajattelin tän biisin kirjottamisen aikana paljon mun isää, joka oli tosi herkkä, älykäs ja ihana ihminen. Isä oli myös alkoholisti ja uskon, että yks iso vaikutin siinä oli just ne sisäistetyt paineet ja niistä johtunut ahdistus ja alemmuuden tunne. Tää biisi ei kuitenkaan oo varsinaisesti mikään kuvaus mun isästä, vaan yleisemmällä tasolla sellasesta tyypistä, joka pohjimmiltaan vihaa väkisin tuputettuja esikuviaan, mutta lopulta kuitenkin ehkä eniten itseään, ja siitä miten tää kaikki näkyy tän tyypin suhteissa muihin ihmisiin. Tyypistä, joka haluaa ja ei halua olla ”joku vitun MacGyver”.

 

 

Soundimaailmaltaan mun musaan mahtuu niin rajua kuin utuisen herkkää tunnelmaa. En oo koskaan ollut mikään musiikin lokeroimisen fani, mutta tyylikkäästi epäsovinnaista poppia on sellanen määritelmä, joka tiedotteessakin lukee ja jonka kanssa voin elää rauhassa. Sovitukset vaihtelee livenä sen mukaan, oonko liikkeellä yksin vai bändin kanssa ja mitä milloinkin on juonittu.

 

Mistä inspiroidut?

Tylsinä hetkinä mielessä lyö usein kipinää. Se, mistä ne mielessä törmäilevät asiat on alun perin peräisin, on joskus mahdotonta määrittää. Joskus ei. Koitan vain pitää kaikki aistit auki ja ottaa myös sisimpäni tuntemukset vastaan. Oikeastaan mikä tahansa saattaa inspiroida, mutta kyllä ne on usein ne jutut, jotka joko surettaa, ilostuttaa, raivostuttaa tai jotenkin muuten osuu sisimpään. Omat kokemukset, kaverille käynyt juttu tai seinän takaa kuuluva naapurien riitely.

 

En enää juurikaan käytä alkoholia, koska mun suhde siihen on tosi latautunut ja koska se aineena samaan aikaan sopii mulle liian hyvin ja ei ollenkaan. Voin iloisesti ilmoittaa, että jos joku toinen kirjoittaja on kokenut krapulapäivät luovina, niin ainakin mulla myös unenpuute toimii erinomaisesti, ellei jopa paremmin!

 

 

Mistä haaveilet?

Haaveilen siitä, että mulla olis hyvä tuuri ja eläisin pitkän ja kokemustäyteläisen elämän, jonka aikana tarttis hyvästellä enää mahdollisimman harva rakas ihminen. Siitä, että saisin jatkossakin tehdä musaa huipputyyppien kanssa ja tän matkan aikana onnistuisin kirjoittamaan sellasia lauluja, jotka auttais muita jotenkin. Siitä, että opittaisiin kohtelemaan paremmin toisiamme, maapalloa ja kaikkee mitä täältä löytyy.

Lisäks olis siistiä kirjottaa biisejä muille, esim. saksankielisille schlager-artisteille (du bist meine Liebe, ja!) ja oppia leipomaan sämpylöitä, jotka kohoaa, eikä leviä. Taloudellinen varmuus olis kans ihan kiva.

 

Mitä sinulla on nyt meneillään? 

Työstän tuottajani Mikko Aaltion kanssa uutta materiaalia ja keikkailen soolona sekä bändin kanssa. Seuraavat soolot on 23.11. Omatuntoklubilla Helsingissä ja 27.11.Vihtorin Live-Klubilla Tampereella. Bändikeikat menee ens vuoden puolelle ja niistä pysyy kärryillä Facen tai Instan kautta:

 

Harhoja – EP Spotifyssa

Keikkakyselyt yms. Hanna-Sofia Jauhiaiselle (hannasofia.jauhiainen@gmail.com).

Juttukuva: Raine Laaksonen

Artikkelikuva: Jani Lappalainen (Herttoniemi Block Party 2019)


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s