Querelle – Dance for Diversity

Raitiovaunun ulina kuuluu Aleksis Kiven kadulta, kun tapaan Querelle-festivaalin tiedotustiimiin kuuluvan Johanna Kerolan. Querelleä markkinoidaan Dance for Diversity -sloganilla. Kyse on 26.-27.4. järjestettävästä Suomen suurimmasta sisätilafestivaalista, missä on muun muassa paneelikeskusteluita, drag-artisteja ja tietysti musiikkia. Tavoitteena on pitää hyvät bileet ja siinä samalla keskustella sekä lisätä tietoisuutta sukupuoli- ja seksuaalivähemmistöistä. Johanna kertoo Querellen olevan tavallaan pioneeriasemassa, eikä vastaavanlaisia inklusiivisuuteen pyrkiviä tapahtumia ole järjestetty samassa mittasuhteessa, ainakaan Suomessa.

”Queer-festivaalit ovat yleensä vain tietyn yhteisön sisäisiä. Nyt on tarkoitus, että kaikkien olisi mahdollista osallistua”.

Tuotantotiimi toivoo festivaaliin osallistuvien tavoittavan edes hetkeksi sen tunnelman, millaisessa maailmassa haluaisimme tulevaisuudessa elää. Maailmassa, missä kaikki voisivat osallistua samoihin tapahtumiin, ilman rajoituksia. Tapahtuma on myös herättänyt kritiikkiä, ja se selvästi kertoo, ettei maailma ole vielä valmis. Mutta Querellen kaltaisten tapahtumien myötä, otamme pikkuhiljaa askelia oikeaan suuntaan.

 

 

Tapahtumapaikkana on Vallilan veturitallit, missä Johanna näyttää minulle festaritiloja. Bruce Oreckin omistamasta miljööstä huokuu rosoisuus, arvokkuus ja historia. Querellen tiimi otti Oreckiin yhteyttä, ja tämä olikin suostuvainen vuokraamaan tilat festivaalin käyttöön.

”Paikka on sanalla sanoen upea ja lähes täydellinen Querellelle. Paikka on tavallaan koko festivaalin pääesiintyjä”, kommentoidaan tuotantotiimistä.

 

Festivaalin ohjelmaa on koonnut laajempi työryhmä, ja esiintyjiksi on saatu kiinnitettyä mm. laadukkaita ulko- ja kotimaisia queer-artisteja. Paneelikeskusteluohjelman on kuratoinut Tuuli Kamppila. Festarikävijöitä on ajateltu myös erityisesti sujuvuuden näkökulmasta, ja tuotantotiimistä toivotaan perinteisen ”baarijonosta vessajonoon” jonotuskäytännön olevan historiaa.

Lopuksi kysyn Johannalta, mitä ohjelmanumeroa hän ei aio missata. ”Ihan ehdottomasti Peaches ja uudentyyppiset drag-artistit.

Ja vielä varmistuksena: onko festarille tervetullut lihaa syövä valkoinen heterokin?

 ”Todellakin on! Se on yksi festivaali lähtöajatuksistakin. Kaikki ovat tervetulleita, jotka osaavat kunnioittaa kanssaihmisiään.”

 

Tästä voit kuunnella mistä Querelle-festivaalin idea on lähtöisin.

 

Artikkelikuvassa: Peaches

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s