Matti Vesanen – kuvanveistäjä Lahdesta

Kuka olet?

Olen 44-vuotias lahtelainen kuvanveistäjä. Nuoruudessani opiskelin Teknillisessä korkeakoulussa systeemianalyysiä. Prosessien optimoinnin sijaan aloin kuitenkin optimoimaan omaa elämääni. Työskentelin suunnittelutoimistossa, mutta samanaikaisesti olin alkanut harrastamaan kuvanveistoa kansalaisopistossa. Harrastuksesta tuli intohimo ja siirryin jossain vaiheessa tekemään taidetta osa-aikaisesti. Lopulta pitkän kypsyttelyn jälkeen lopetin suunnittelutyöt kokonaan ja olen ollut viisi vuotta kokopäiväinen kuvanveistäjä. Minulla on vaimo ja kaksi lasta.

 

 

Miten kuvailet taidettasi?

Taiteeni ammentaa klassisen kuvanveiston esittävästä perinteestä. Veistoksissa aiheena on yleensä ihminen, nainen, jonka kuvaamisessa on usein mukana symboliikkaa ja myyttisiä tasoja sekä lämmintä huumoria.

Viime vuosina olen käsitellyt taiteessani elämän hetkellisyyden ja ikuisuuden välistä kontrastia. Vangitsen ohikiitävän elävän hetken kuolleeseen materiaan ja säilön sen ikuisuuteen. Toisaalta mikään ei kestä ikuisesti, myös veistos patinoituu ja rapautuu. Aika on armoton. Minua kiehtoo menneisyyden veistotaide, erityisesti hautamuistomerkit. En pyri taiteessani ajankohtaisuuteen tai kantaa ottavuuteen, pikemminkin ajattomaan ja ikuiseen.

 

 

Mistä inspiroidut?

Ihminen kiehtoo, erityisesti naiset. Luonnosta saan myös vaikutteita. Instagramista saa valtavan paljon ideoita ja ihan käytännön vinkkejä. Inspiraatio on tärkeää mutta kuitenkin vain pieni osa työtä. Edisonia lainaten, taiteestani on 1 % inspiraatiota ja 99 % perspiraatiota.

 

Mistä haaveilet?

Tämä oli aika vaikea kysymys, piti ihan pysähtyä pohtimaan asiaa. En haaveile mistään. Löysin pari selitystä mistä voisi johtua, ettei ihmisellä ole haaveita. Ensimmäinen on se, että ihmisellä menee niin huonosti, ettei hän kykene edes haaveilemaan mistään paremmasta. Toinen selitys on, että ihminen on elämäänsä tyytyväinen eikä toivo mitään enempää. Minä olen hyvin tyytyväinen elämääni. Sanotaan että liika tyytyväisyys on pahasta, tyytyväisyys pysäyttää kehityksen. En osaa olla asiasta huolissani. Odotan kevättä.

 

 

Mitä sinulla on nyt meneillään?

Minulla on uusia veistoksia tekeillä kevään ja kesän näyttelyitä varten. Osallistun toukokuussa Taidekeskus Taarastissa Lahdessa pidettävään ryhmänäyttelyyn. Meillä on 5-6 hengen taiteilija porukka, jonka kanssa olemme pitäneet yhteisnäyttelyitä vuodesta 2012 lähtien.

Kesällä osallistun Rajaton Paletti yhteistäyttelyyn Vääksyssä Danielson-Kalmarin huvilassa. Mukana on noin kymmenen taiteilijaa. Näyttely on avoinna 19.6.-11.8.2019, ti-su 12-16.

Syyskuun alussa on vuorossa vuotuinen Lahden Vanhan Haulitehtaan syysnäyttely, jonka järjestän nyt seitsemättä kertaa. Lahden Vanha Haulitehdas on rakennettu vuonna 1908 ja on nykyään kotini. Olen pitänyt kerran vuodessa yksityisnäyttelyn talon alakerrassa ja puutarhassa. Näyttelystä on tullut aika suosittu, kävijöitä on ollut noin 300 vuosittain. Tänä vuonna näyttely on avoinna 4.9.-15.9. Mattilanmäenpolku 3, Lahti

Lisätietoja näyttelyistäni ja taiteestani www.mattivesanen.com ja Instagram: @vesanenmatti

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s