Susanna hengittää taiteellaan

Kuka olet?

Olen Susanna Sääskilahti. Olen taidehistoroitsija ja itseoppinut taiteilija. Vaikkakin tuo itseoppinut nimitys kuvaa huonosti minua, sillä taidehistorian ja -kasvatuksen maisteriopintojen lisäksi olen viimeisen yhdeksän vuoden aikana opiskellut runsaasti erilaisia tekniikoita lukuisilla taidekursseilla. En nuorena tohtinut lähteä taiteilijan tielle ja kuvataideharrastus jäi, sillä eihän se muka kuulunut ollenkaan museoammattilaisen identiteettiin. Taiteen tekemisen löysin keski-iässä uudelleen, koska työssäni olin turhautunut ja ajautunut kauas siitä, minkä vuoksi olin valinnut ammatin taiteen kentältä.

 

 

Miten kuvailet taidettasi?

Sysäys ilmaisuun on henkilökohtainen, sillä taiteen tekeminen on minulle hengittämistä. Joskus se on sen maalaamista, mikä ei sanoiksi suostu, joskus ajatus. Paul Kleetä lainaten taide tekee näkyväksi. Saatan toistaa samaa aihetta useaan otteeseen – siksi sarjallisuus miellyttää minua. Teen taidetta piirtäen, akvarellilla, akryylillä ja öljyllä, Joskus saatan lisätä myös erilaisia materiaaleja teokseen. En ainakaan toistaiseksi halua pitäytyä vain yhdessä tyylissä tai tavassa tehdä, joten taidettani kuvaa hyvin sana moni-ilmeinen. Pelkään, että brändäämällä menettäisin vapauteni ja lopulta yhteyden syvään luovuuden lähteeseen.

 

 

Mistä inspiroidut?

Inspiroidun hyvin asetelluista sanoista. aitoudesta, energisestä musiikista, tanssin ydinvoimasta, runojen hämäristä ja sokkeloisista tiloista, yllätyksellisyydestä, arjen pienistä havainnoista, tarkkaan katsomisesta. Epätäydellisyydestä. Keltamon heilunnasta oranssin kirskuessa ohi. Punaisesta planeetasta, lippa- ja jäätelökioskeista. repeämistä, persoonista. Kylteistä, valonläiskistä, väreistä, varjoista ja tiloista. Puutarhojen salaisuuksista ja linnuista. Kiiltävän kuoriaisen metallinhohdosta. Hauraista esineistä ja tottakai inspiroidun hienosta taiteesta.

 

 

Mistä haaveilet?

Haaveilen siitä, että minulla olisi enemmän aikaa maalaukseen heittäytymiselle. Haaveilen maaluksista, joissa yhdistyisi sekä sattuma että tarkka havainto. Haaveilen ja pyrin siihen, että pääsen eroon sellaisista tehtävistä, jotka eivät edistä tai auta minua taiteellisessa työssäni, vaan pikemminkin kuormittavat ja syövät energiaani. Ja aion myös onnistua tässä. Haaveilen siitä, että ihmiskuntana kykenisimme välttämään ekokatastrofin ja eläisimme kestävämpien arvojen maailmassa. Ja toivon syvästi, että pysyisin terveenä.

 

 

Mitä sinulla on nyt meneillään?

Maaliskuussa on Itä-Helsingin taideseuran 40-vuotisjuhlanäyttely Kaapelitehtaan Puristamolla, jonne maalaan muutaman teoksen. International Watercolour Societyn (IWS) kesällä Suomessa pidettävään näyttelyyn maalaan akvarellin jurytettavaksi ja myöhemmin keväällä osallistun erääseen taidekilpailuun. Huomaan, että pensselin pitää kulkea, sillä työssäkäyvälle aikaa ei ole tuhlattavaksi.

 

 

Susanna Sääskilahden kotisivu

Instagram


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s