Anu´s Trio soittaa laajalla skaalalla

Anu´s Trio julkaisi perjantaina toisen levynsä Laajalla skaalalla. Bändi ei ole trio vaan kvartetti, jonka musiikkia voisi kuvailla rockiksi, mikä on huumorilla höystettyä. Lyriikat ovat suomenkieliset, ja aiheet ovat monille tuttuja, koska niissä kuvaillaan elämän raadollisia tuntemuksista, hetkistä, jotka tuovat tuskaa, häpeää ja iloa. Edellinen levy Suurempi suu ja kovempi pää julkaistiin kolme vuotta sitten, mutta nyt materiaali on laajempaa, kuten levyn nimikin sen kertoo. Bändin solisti Anu Ruotsalainen kertoo olevansa tyytyväinen lopputulemaan.

Bändin linjaa on vaikea kategorisoida, varsinkin nyt levynjulkaisun jälkeen. Biiseissä on jotain samaa, mutta niissä on myös paljon eroja, varsinkin sovitusten suhteen. Jotkut bändit ovat hyvin tarkkoja musiikillisen linjan suhteen, mutta tämä kvartetti halusi myös kokeilla bändin totutusta linjasta poikkeavaa, jopa folkhenkistä. Tämän keskustelun pohjalta basisti Harri teki biisin Pusulan metsät.

Levyn biisejä tehtiin paljon yhdessä, usein jollain oli jokin idea, mitä sitten bändinä työstettiin. Inspiraatiot biiseihin löytyvät oman elämän, ilmiöiden ja ympäristön havainnoinnin tuloksena. Fyysistä levyä on myyty keikoilla, ja digijulkaisun jälkeen Spotifysta kilahtaa jokunen sentti biisikuuntelusta.

 

 

Trion alkutaival

Jos Anu´s Trio ei ole tuttu, niin palataan bändin juurille. Olisikohan Anu Ruotsalainen arvannut, että vuoden 2013 Perunarockin keikan seurauksena syntyy jotain uutta, mikä on kestänyt nyt jo viisi vuotta?

Anun lähtiessä vuonna 2013 yksittäiselle keikalle, oli tarkoituksena ainoastaan sen kyseisen keikan läpivieminen kunniallisesti. Kuitenkin bändin jäsenten kemiat sopivat loistavasti yhteen, ja ajatus osallistua ”metsäfestarille” myös seuraavana vuonna alkoi elää. Pikkuhiljaa heräsi kiinnostus tehdä covereiden lisäksi yhdessä omia biisejä, ja siitä se sitten lähti.

Entä tuo bändi nimi. Miten kaikista nimistä päädyttiin juuri tuohon?

”Voi kun siihen liittyisikin jokin hauska tarina, mutta valitettavasti ei liity. Heitin vitsinä bändin pojille nimiehdotuksen, johon he tarttuivat. Yritin kyllä sanoa, että se oli vaan vitsi, mutta se oli jo myöhäistä.”

Anu kirjoittaa paljon bändin biisien sanoituksia, ja kiinnostaakin kuulla, miten sinkkulohkaisu ”Lähetääks panee? on syntynyt.

”Sen biisin teksti oli aluksi jotain ihan muuta. Aluksi koko biisin sovitus tuntui hankalalta. Kun se lopulta alkoi toimimaan, oli se muuttanut muotoaan, ja sanatkin piti kirjoittaa uudestaan. Ne syntyivät arkielämän havainnoista, oikeista tapahtumista. Saattaa olla ihmisiä, jotka eivät enää valomerkin aikaan pysty ilmaisemaan mitään muuta… ”

 

 

Musiikki aina mukana elämässä

Anu tekee keikkaa myös yksin, nainen ja kitara -tyyliin. Hän kertoo tällaisen keikkailun olevan kivaa tasapainoa bändin musiikille.  Musiikki on ollut Anun elämässä aina suuressa roolissa. Ensimmäisiä hajanaisia omia lauluja hän teki jo 8-vuotiaana, ja 12-vuotiaana saatu kitara innosti yhä enemmän musiikin maailmaan. Mutta musiikkia ei tarvitse aina tehdä itse, vaan välillä voi antautua sen merkitykselliseen maailmaan. Nykyisin Anu kuuntelee musiikkia sen tuoman hyvän fiiliksen takia, ja urheillessa musiikki antaa lisää energiaa sekä positiivista fiilistä. Ja niinä huonoina päivinä, musiikin avulla on hyvä piehtaroida hetki melankolian syövereissä, kunnes elämä taas voittaa.

Arki on Anun elämässä aika hektistä, hänen kun pitää sovittaa musiikilliset kuviot lakinaisen ammattiin ja selvästi rakkaaseen harrastukseen, amerikkalaiseen jalkapalloon. Hän unelmoi tulevaisuudessa edelleen saavansa sovitettua nämä kolme osa-aluetta yhteen, mutta pitkällä tähtäimellä talvet hän voisi asua jossain lämpimässä.

 

Kuluvana vuonna keikkoja on tehty normaalia vähemmän, koska vapaa-aika on mennyt studiossa levyn äänityssessioissa. Mutta nyt levyn julkaisun jälkeen Anu toivoo paljon keikkoja, ja tietenkin että keikoilla myös olisi yleisöä. Anu´s Trio on liittynyt uuteen ohjelmatoimistoon, Pliideen, jota kautta bändi on saanut ideoita levyn markkinointiin ja apuja käytännön asioissa. Hienoa jos rock´n´roll-yleisö löytää bändin.

”Upeinta olisi, jos keikalle eksyisi useammin henkilöitä meidän bändipaidat päällään, eivätkä he olisi kenenkään meidän tuttuja!”

Anu´s Trion tähänastisen matkan voisi sanoa kulkeneen Läyliäisten takametsistä Kallion kuppiloihin. Mitähän tulevaisuudessa?

 

Anu´s Trio:

Basso: Harri Rinne

Kitara: Jere Kalla

Rummut: Aki Ruponen

Laulu: Anu Ruotsalainen

 

Bändin ajankohtaiset uutiset ja keikat löytyvät heidän Facebook -sivuiltaan.

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s