Arkisia hetkiä kaduilta

Valokuvaaja Heikki Saarisen kuvat Instagramissa on väläyksiä arjesta, pienistä hetkistä. Juuri se tekee kuvista suuria. Kun hänen kuviinsa tutustuu tarkemmin, paljastuu monia muitakin aiheita. Monipuolinen valokuvaaja kertoi Kulttuuriuutiselle taiteestaan.

 

Kuka olet?

Olen lempääläinen itseoppinut valokuvaaja ja olen erikoistunut yksilöllisiin henkilökuviin. Henkilöiden lisäksi kuvaan myös muitakin aiheita, kuten katuelämää, urheilua ja luontoa. Aihealueet ovat vaihdelleet vuosien aikana ja kuvaamisen voisi ajoittaa alkaneen vuonna 2005, jolloin hankin ensimmäisen kamerani (Canon IXUS500).

 

 

Miten kuvailet taidettasi?

Kiinnitän huomiota yksityiskohtiin ja valokuviani voi pitää hyvin “siisteinä” (mm. horisontti ja linjat suorassa, huolellinen rajaus, häiritsevien tekijöiden häivitys). Kouluaikaan harrastin piirustusta ja maalausta ja jo silloin väkersin hyvin yksityiskohtaisia kuvia – näköjään sama tapa on siirtynyt valokuviin. Lisäksi valolla (keino tai luonnollinen) on suuri merkitys; maisemakuvausaikaan (2010-14) reissasin monta kertaa samaan paikkaan sekä auringonnousun että -laskun aikaan, jotta saisin sen paikalle parhaiten sopivan valon ikuistettua. Olen käyttänyt myös liikettä tehokeinona; urheilukuvauksessa se tulee luonnostaan, mutta vuoden 2012 lopussa aloin sisällyttää liikettä myös muuhun kuvaukseen.

Ei ole siis mitään yhtä tapaa kuvata taidettani; valokuvauksessa on niin monta tyyliä ja tapaa kuvata ja ne vaihtelevat ajan saatossa. Tykkään kokeilla eri tyylejä ja tunnustella mistä niistä pidän.

 

 

Mistä inspiroidut?

Luonnollisesta valaistuksesta, kun se osuu kohteeseen juuri sopivasti (ns. “divine light”). Silloin kamera yleensä tulee esiin laukusta ja näppäilen muutaman kuvan. Henkilökuvauksen myötä olen myös alkanut kiinnittää huomiota sekä ulko- että sisäpaikkoihin sillä silmällä, että miten ne sopisivat henkilökuvaukseen.

Mistä haaveilet?

Uudet kamerahankinnat tulevat toistuvin väliajoin mieleen ja niinä aikoina tutkin ja haaveilen intensiivisesti jostakin uudesta valokuvaukseen liittyvästä laitteesta (yleensä objektiivi tai kamera). Nykyään olen kuitenkin hyvin tarkka siitä, mitä tulee ostettua ja kukkaron onneksi järki ohjaa enemmän ostotapahtumaa kuin tunne.

Mitä sinulla on nyt meneillään?

Olen työstämässä uutta henkilökuvaukseen liittyvää portfoliota. Nykyinen portfolio keskittyy enemmän kasvokuviin ja uudesta portfoliosta tulee “laajempi” otos.

 

 

Juttukuvat ovat Heikki Saarisen Instagram-tililtä.

Artikkelikuva: Ville Nikula

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s