Flamencon taikaa – Elina Robinson

Flamencon ylväät liikkeet, upeat vaatteet ja musiikin omaperäisyys sekä näiden kaikkien summa, tekee taiteenlajista mielenkiintoisen ja kiehtovan. Liian harvoin kaupungin kulttuuritapahtumissa törmää tähän tanssin ja musiikin harmoniaan, joka aistikkuudellaan koskettelee syviä tunteita. Suomalainen flamencotanssija, Elina Robinson, vastasi Kulttuuriuutisen Viiteen kysymykseen.

Kuka olet?

Olen Elina Robinson, flamencotanssija, koreografi ja pedagogi. Opetustyöni lisäksi työskentelen mm. Imperfecto-kollektiivini kanssa. Ryhmä edustaa uudenlaista urbaania flamencotaidetta, joka yhdistelee eri taiteenlajeja sekä tekniikoita.

 

Miten kuvailet taidettasi?

Flamencotaiteessa upeaa on se, että se ilmentää monenlaisia tunnetiloja. Pyrinkin sukeltamaan syvälle jokaiseen koreografioimaani teokseen tunnetasolla. Tärkeässä osassa taiteessani on musiikin ja tanssin yhteys, ja flamencotanssija onkin yksi muusikoista. Flamenco on espanjalaista kansanperinnettä, ja koen, että imitoimisen sijaan pohjoismaisena tanssijana haluan tuoda taiteeseeni jotain omasta kulttuuristani. Flamenco elää kuitenkin minussa vahvasti, sillä olen tanssinut sitä lapsesta saakka ja kouluttautunut Espanjassa mm. Amor de Dios -akatemiassa. Olen onnekas, koska olen saanut työskennellä lahjakkaiden muusikoiden kanssa, jotka inspiroivat minua. Käytän teoksissani myös videotaidetta, ja sen avulla minun on ollut mahdollista toteuttaa visuaalisia näkemyksiäni yhdessä mieheni Christian Robinsonin kanssa.

 

Mistä inspiroidut?

Inspiroidun monenlaisesta taiteesta, kuullessani kappaleen, joka nostaa ihokarvat pystyyn tai nähdessäni hyvän elokuvan. Minua kiinnostaa taiteessa aitous, kun ihminen tekee jotain aidosti sydämestään ja vielä taidolla, se koskettaa minua. Flamencossa tehdään asiat täysillä, ja se on minusta koukuttavaa. Inspiroidun myös luonnossa liikkumisesta. Asumme lähellä merta, ja saan voimaa kävelyretkistä meren rannalla. Myös Helsingin upea saaristo on inspiroiva.

 

 

 

Mistä haaveilet?

Haaveilen, että saan työskennellä jatkossakin flamencotaiteen parissa. Haaveilen, että voisin tulevaisuudessa luoda foorumin laajemmalle pohjoismaiselle yhteistyölle. Ruotsissa, Norjassa ja Tanskassa on paljon lahjakkaita flamencotaiteilijoita, joihin olen saanut tutustua vuosien varrella vierailuillani pohjoismaissa sekä opintomatkoillani Espanjassa. Olisi hienoa, jos voisimme tehdä projekteja yhdessä esimerkiksi muutaman kerran vuodessa järjestettävällä pohjoismaisella klubilla. Tällaista toimintaa on jo Ruotsissa ja Norjassa.

 

Mitä sinulla on nyt meneillään?

Tällä hetkellä esiinnyn Imperfecto-kollektiivin kanssa FlamencoVisions- teoksella. Esitys nähdään 8.9 synnyinkaupungissani Oulussa Kulttuurikeskus Valveella. Lisäksi FlamencoVisions- trio esiintyy Helsingissä Iholla-klubilla Väinö Kalliossa 30.6 klo18. Syksyllä esiinnyn myös Caras Del Flamenco – Flamencon monet kasvot -konsertissa, jonka ensi-ilta on 22.9 Tanssi-Festivossa Ylivieskassa. Hienoa päästä vierailulle Pohjois-Suomeen useaankin otteeseen ensi syksynä.

 

Elina Robinson Vimeossa
Kuvat: Christian Robinson

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s