Musiikin monitoimimies – Yari

Hän on vaikuttanut suomalaisessa musiikkimaailmassa jo yli neljänvuosikymmenen ajan. Yari ponnahti kansan tietoisuuteen SE -yhtyeen laulajana aikana, jolloin punk saapui suomeen. Viimeaikoina Yaria on voinut nähdä Litku Klemetin kanssa keikoilla, ja kenties saamme pian kuulla uutta sooloalbumiakin. Edellinen kun ilmestyi vuonna -99. Yari vastasi Kulttuuriuutisen Viiteen kysymykseen.

 

Ensimmäinen levytyksesi oli 70-luvun lopulla, jonka jälkeen olet tehnyt monessa eri projektissa musiikkia. Mikä on mieleenpainuvin muistosi?

Hienoja muistoja tosiaan riittää yllinkyllin sekä keikoilta, levytyksistä, elokuva ja teatteriprojekteista mutta jos yksi pitäisi valita niin se ehkä on kun bändini Yari ja Onnensoturit kanssa päästiin mukaan suomalaista kulttuuria esittelevälle matkalle Neuvostoliittoon. Matka kesti yli kaksi viikkoa, se tehtiin laivalla Volgaa ja lopuksi Donia pitkin Moskovasta Mustalle Merelle. Siinä pysähdyttiin isoimmissa kaupungeissa, joissa konsertoitiin,

Miten valikoit projektit joihin osallistut?

Projektissa on oltava jotain joka innostaa ja inspiroi. Parhaita ovat aina ryhmäprojektit joissa muut ihmiset inspiroi.

Mistä inspiroidut?

Inspiraatio tulee monista asioista. Esimerkiksi kuten monilla lauluntekijöillä, sanoja ja lauseita tulee laitettua koko ajan muistiin ihmisten puheista ja viesteistä. Asun maalla ja luonto ja vuodenajat ovat tärkeitä mutta myös että pääsee käymään kaupungissa. Kaikki muu taide myös inspiroi; elokuvat, teatteri, taidenäyttelyt, tanssi, kirjat jne.

Mistä haaveilet?

Että joskus freelancerin välillä raskas ja epävarma taloudellinen tilanne tasaantuisi, jotta ei menisi niin paljon energiaa käytännön säätöön.

Mitä sinulla on nyt meneillään?

Useita projekteja, osa myös odottamassa rahoituksen varmistumista. Edellisestä levystä on jo kohta 20-vuotta, joten uusi levy olisi hyvä saada tehtyä, mutta sen tekemistä hidastavat aikaa vievät muut projektit.

 

Ylen Elävästä arkistosta löytyy Yarin haastattelu ja biisit ”Mitä me tehdään” ja ”Varjot”.

Monipuolista infoa Yarin tuotannosta löytyy täältä.

 

Yari keikalla Nosturissa Litku Klemetin kanssa.

Artikkelikuva: Santtu Särkäs


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s