Tuo viekotteleva burleski

Mikä on tuo viekotteleva ja viihdyttävä ilmaisutapa, joka saa Kulttuurikurkon lämpenemään? Mikä on visuaalisesti kaunista ja sisältää hauskoja tai kantaaottavia tarinoita? Missä ei määritellä esiintyjää oman kehon perusteella, vaan olet jo voittanut kun astut lavalle? Missä yleisön kannustus on vilpitöntä ja raivokasta? Burleskissa. Olen nähnyt pari burleskiesitystä ja molemmissa ruumiinlämpöni kohosi, ja aistin paikan tunnelmassa jotain erityistä. Yleisö ei ollut hiljaa, ja mitä ”ujompi” esiintyjä oli, sitä raivokkaampaa oli kannustaminen. Omista pidettiin huolta. Harvoin sellaista yhteishenkeä ja lämpöä aistii. Sain mahdollisuuden haastatella burleskitaiteilija Susanna Immosta, jonka alter ego on Lady Misty May. Susanna avasi oven burleskin maailmaan.

 

Mistä burleskissa on kysymys?

Mielestäni burleskissa on kyse itseilmaisusta. Burleskimaailmassa esiintyjillä on alter ego, joka voi tehdä asioita mitä normaalissa arjessa ei ehkä sallittaisi. Burleskissa voit ilmaista surua, iloa ja ottaa kantaa asioihin. Burleskihan on alun perin ollut irvokasta teatteria, tavallaan myös poliittisesti suuntautunutta. Nykyisin burleskia voidaan karkeasti jakaa neo-burleskiin ja klassiseen burleskiin. Klassisen suuntauksen edelläkävijänä on Sally Rand, joka toi höyhenpuuhkat burleskiin. Sally esiintyi mykkäfilmeissä, mutta kun filmiteollisuus kehittyi, ja filmiin saatiin ääni, Sally ei voinut enää esiintyä puhevian vuoksi. Tällöin hän alkoi esiintyä burleskitaiteilijana.

Neo-burleskin alla on kaikenlaista, mm tulennielijöitä, sirkustaitelijoita, akrobaatteja. Mutta kaikki kiteytyy itsensä ilmaisemiseen. Siinä kiteytyy kaikki: teatteri, musiikki, alter ego, asut, meikit ja vapaus tehdä sitä mitä haluaa. Suuri osa burleskitaiteilijoista tekee itse ohjelmanumeronsa, miksaa musiikin ja tekee tai teettää vaatteensa. Taiteilija itse siis päättää mitä hän haluaa antaa, ja kuinka pitkälle esitys menee. Tosin valmiiksi suunniteltu esitys saattaa muuttua, riippuen yleisön reaktioista. Mikäli yleisön katse herpaantuu esiintyjästä, täytyy sitä improvisoiden herätellä.

 

Kuva: AJP Studio

 

Mitä eroa burleskilla ja stripteasella on?

No, burleskikin on tietyllä tavalla strippaamista, mutta siinä ei riisuta loppuun asti. Nännejä peittää  pastiesit tai tasselit, ja alaosa on peitetty alushousuilla tai koristeellisella läpällä. Stripteasessa on tavoitteena saada asiakas kiihottumaan seksuaalisesti, ja dynamiikka on erilainen kuin burleskissa. Stripteasessa asiakas maksaa siitä, että hän saa mitä haluaa. Burleskimaailmassa yleisö odottaa mitä burleskitaiteilija tekee. Burleskitaiteilija siis itse päättää mihin asti riisuu, ei yleisö. Vaikka burleskissakin on tarkoituksena kiusoitella (tease), mutta se on kuitenkin viattomampaa. Ei haittaa vaikka naisella on selluliittia tai raskausarpia, vaan idea on siinä, että nainen nauttii vartalostaan ja naisellisuudestaan juuri sellaisenaan.

 

Miten Lady Misty May syntyi, eli miten innostuit burleskista?

Asuin englannissa kymmenen vuotta, missä näin ensimmäisen kerran burleskia. Ihastuin heti sen fantasiamaailmaan! Puvut, meikit, musiikki ja naisen kauneus saivat minut hullaantumaan. Burleskissahan naisen ei tarvitse sopia tiettyihin mittoihin tai malleihin, vaan siinä juhlitaan jokaista naisvartaloa. Ei tarvitse olla mallin mitoissa, vaan tärkeintä on olla sinut itsensä kanssa, viihtyä omassa kehossaan ja hyväksyä itsensä sellaisena kun on.

 

Englannissa kun näin tuon esityksen, en saanut silmiäni pois esiintyjistä ja halusin sitä lisää. Siinä vaiheessa en vielä miettinyt, voisinko itse esiintyä. Suomeen palattuani Hämeenlinnassa alkoi tuolitanssi -kurssi, jota markkinoitiin myös burleskina, johon ilmoittauduin mukaan. Siinä sain nauttia naisellisuudesta ja seksuaalisuudesta, jonka myötä sain rohkeutta ja halua esiintyä itse.

 

Halusin tietää ja oppia burleskista mahdollisimman paljon, ja kävin Tampereella Olivia Rougen pitämän ns. burleskin alkeiskurssin. Tämän jälkeen kävin vielä workshopeissa, joita pitivät kansainväliset esiintyjät. Esiinnyin ensimmäisen kerran itse maaliskuussa 2015, jonka jälkeen koukutuin burleskiin aivan täysin. Burleski piti myös tuoda kotikaupunkiini Hämeenlinnaan, mutta kun vierailijoiden tuonti tänne vaikutti haasteelliselta, päätin ryhtyä itse järjestämään tapahtumia. Ensimmäinen järjestämäni burleski-tapahtuma oli syksyllä 2015 Misty August Evening.

 

Kuva: AJP Studio

 

Millaisia Lady Misty Mayn esitysten tarinat ovat? Mistä ne kertovat?

Lady Misty May alter egona on hyvin hienostunut britti Lady. Ja niin kuin aina, Ladyt ovat päällepäin hyvin tyyliteltyjä. Mutta Lady Misty Mayn sisällä kuohuu tunteet. Karkeasti sanottuna minun numeroni ovat humoristisia ja sensuelleja. Ne sisältävät tunteita laidasta laitaan. Musiikkina minulla on klassista, jazzia, rockia, poppia, aika tunnettuja kappaleita, jotka tuovat oman latauksensa esityksen tunnetilaan.  Ja jollain tavalla numeroni liittyvät omaan elämääni. Valitsen esityksen sen mukaisesti, millaisesta tilaisuudesta on kysymys.

 

Onko burleskitaiteilijoina lainkaan miehiä?

Suomessa he ovat vähemmistönä, mutta kyllä heitä on. Miehistä burleskia kutsutaan nimellä Boylesque, esim; Frank Doggenstein ja Lafayette Lestrange ovat edelläkävijöitä. Miehet ovat ihan yhtä huikeita kuin me naiset.

 

Burleskitapahtumassa olen huomannut yleisön reagoivan villisti esityksiin? Mistä siinä on kysymys?

Se kuuluu burleskiin. Tavoitteena on yleisön ja esiintyjän elää yhdessä esitystä ja reagoida siihen.  Yleisö saa vapaasti viheltää ja taputtaa. Kun taiteilija riisuu, niin yleisön toivotaan reagoivan siihen. Yleensä suurin osa yleisöstä on naisia, mikä on mielenkiintoista. Se voi olla vertaistukea, kun taiteilijat heittäytyvät ja ovat rohkeita. Toisaalta siihen liittyy monta alakulttuuria, ja antaa tilaisuuden pukeutua. Voit tulla esiintymispaikalle juuri sellaisena kuin haluat, esimerkiksi nykyään on suosittua pukeutua Pin up tai Cosplay –tyyliin.

Helsingissä ja Tampereella on tilaisuuksia missä burleskitaiteilijat esiintyvät ensimmäistä kertaa. Niissä yleisö tietää tilanteen, ja siellä kannustus on vielä kovempaa.

 

Kuva: Tuula Hautamäki

 

Millainen maine burleskilla on, uskaltaako siitä puhua tuttavilleen häpeämättä?

Ehkä burleskilla on vielä hieman epämääräinen maine. Jotkut voivat mieltää sen jopa pornoksi. Mutta oikeastaan burleskia voi tulla katsomaan aivan kuka tahansa, yksin tai pariskuntana. Burleskissa saa katsoa esiintyjää, eli ei tarvitse hävetä sitä mitä näkee. Siihen ei liity mitään likaista, ei mitään hävettävää. Ennen burleskitaiteilijat esiintyivät teattereissa, ja idea on nykyäänkin aivan sama. Burleski on viihdettä, irtiotto arjesta, keino ilmaista itseään ja kertoa ihmisille tarinoita jopa ottaa kantaa. Kannattaa tulla itse katsomaan ja muodostaa oma mielipide. Voin taata, että tilaisuudesta lähdetään 99%:n varmuudella todella hyvällä fiiliksellä kotiin.

 

Millainen on suomalainen burleskiyhteisö?

Eniten burleskia harrastetaan suurissa kaupungeissa Helsingissä, Tampereella, Turussa, Jyväskylässä ja myös Rovaniemellä, mutta ehkä se on laajentumassa muuallekin. Helsingissä majaansa pitää Bettie Blackheart, jota pidetään henkilönä, joka toi burleskin Suomeen. Tampereella vaikuttaa Olivia Rouge.  LouLou D´vil on nykyään Suomen kansainvälisesti tunnetuin burleskitaiteilija, joka on myös Tampereelta kotoisin. Ihmiset kun uskaltavat ottaa burleskista selvää, niin yhä enemmän he lähtevät tähän mukaan.

 

Millainen burleski-ilta on?

Minun järjestämissä tapahtumissa kaikki esiintyjät ovat etukäteen valittuja lähettämiensä tallenteiden perusteella. En katso sitä kuka on paras, vaan kenen esitys sopii valittuun teemaan.

Seuraava tapahtuma Hämeenlinnassa on 14.10. ja illan nimi on Misty Movie Night, eli elokuvateema. Esiintyjiä on 11, ja jotkut esiintyvät kahdesti illan aikana. Kansainvälisinä tähtinä mukana ovat Natsumi Scarlett Hollannista ja Cece Sinclair Englannista. He pitävät Burleski työpajat tai tunnit perjantaina 13.10 fitSTATION kuntoiluasemalla. Näihin tunteihin voi kuka tahansa osallistua ja vaatteet pysyvät päällä. Yksityiskohtana vielä fitSTATION tuolitanssi ja Heels tanssijat, joihin itsekin kuulun, ovat avanneet shown tapahtumissani. Tällä kertaa näiden lajien opettajat ottavat lavan haltuun, ja voin sanoa, että on tulossa huikea esitys ja huimia temppuja… (naurua)

 

Mukana on yhteistyökumppaneita, jotka ovat myymässä omia tuotteitaan. Meillä on myös väliaikaisten tatuointien tekijöitä paikalla. Paikalliset graffititaiteilijat ovat tehneet esiintymispaikalle taustan, mikä on upea. Näyttelijä Minna Kivelä (alias Welma Jackpot) juontaa illan.  Yleensä illassa on kolme settiä ja setissä kolmesta viiteen esitystä, jonka jälkeen noin puolen tunnin tauko. Ilta huipentuu pääesiintyjiin. Ravintolaympäristö on mukavan rento, ja voit samalla vaikka syödä illallisen ja katsoa esiintyjiä. Myös taiteilijoita voi tavata yleisössä.

 

 

Miten Lady Misty May näkyy arjessasi?

Jos ystäviltäni kysyttäisiin, niin he sanoisivat minua hörhöksi. Siis hyvällä tavalla. Olen spontaani ja innostun helposti uusista ideoista. On tärkeää, että ympärilläni on ihmisiä jotka eivät tapa innostustani, ja sallii minun olevan se, mikä olen. Ihmisten olisi hyvä ymmärtää, että tappamalla hetkellisen innostuksen voi tappaa jotakin suurempaa ihmisessä.

 

Kuinka usein Lady Misty May esiintyy?

Pääsääntöisesti esitykset ovat Suomessa ja aika harvakseltaan. Ehkä noin kerran kuussa. Kesä- ja pikkujouluaika ovat vähän kiireisempää. Tallinnassa olen myös käynyt esiintymässä, ja haluaisin käydä ulkomailla useamminkin. Mutta harrastukset, perhe- ja työ-elämä vie niin paljon aikaa, että ulkomailla käyminen voi olla aikataulullisesti haastavaa.

 

Seuraava Lady Misty Mayn Burleski-ilta Hämeenlinnassa 14.10.2017.

Artikkelikuva: AJP Studio


Jätä kommentti