Tubettaminen. Mitä se on?

Ketä kuunnellaan ja kenellä on valtaa? Kun on saavuttanut tietyn statuksen tietyn joukon keskuudessa, pystyy karismaattinen johtaja käyttämään valtaa monella tavalla. Historiasta löydämme paljon hyviä ja huonoja esimerkkejä vallankäytöstä, mutta Kulttuurikurko ei lähde nyt pohtimaan vallankäytön historiaa. Esiintyjät ja taiteilijat ovat aina vaikuttaneet nuorisoon, sen tyyliin, kulutustottumuksiin, elämäntapoihin ja jopa ajattelumalleihin. Idoli näyttää seuraajilleen suunnan. Sen vuoksi aikuisten on hyvä tietää millaisia nuorisoidoleita on.

Kulttuurikurko avasi silmänsä ja löysi aivan uuden nuorisokulttuurin, joka elämän ruuhkavuosina oli jäänyt rekisteröimättä. Musiikki pitää edelleen pintansa nuorisokulttuurin suunnannäyttäjänä, mutta tämän lisäksi uusi sukupolvi on saanut lisää valinnanvaraa: Tubettajat. Meille on noussut ryhmä idoleita, joiden somepäivityksiä katsotaan jopa satojatuhansia kertoja. Henkilöitä jotka kuvaavat itsestään videoita ja laittavat ne Youtube -palveluun kaikkien katsottavaksi.

Kysyin muutamilta nuorilta heidän suosikkitubettajiaan, joiden videoita kävin uteliaana Youtubesta katsomassa. Löysin videoita retkistä, pelaamisesta, haastekisoista, päivittäisista askareista ja ”vakavista asioista”.  Vakavilla asioilla tarkoitan yleensä nuoria mietityttäviä asioita, joita voi olla hankala puhua vanhemmilleen tai kavereille. Mutta suurimmaksi osaksi tubettajat kertoivat itsestään ihan kuin kenelle tahansa kaverilleen. Ajanvietettä siis näin karkeasti. Pääsääntöisesti tubettajat ovat hyväntuulisia ja lapsellesi ns. hyviä kavereita.

Kurko lähti vierailemaan Tubecon –tapahtumaan Hartwall Arenalle, tavoitteena saada lisää ymmärrystä scenestä. Pasilan asema vilisi nuoria, ehkä enimmäkseen lapsia ja monet olivat vanhempiensa seurassa. Ei ollut epäselvää mistä tapahtumasta ihmiset olivat poistumassa, koska melkein kaikilla oli yllään jotain Tubeconiin liittyvää markkinointivaatetta tai kantoivat muuta Tubecon-tavaraa.

Tubecon –tapahtumassa oli karnevaalitunnelma. Käytävillä kuuli ilonkiljahduksia kun pääsi tapaamaan omaa suosikkitubettajaansa. Itse Arenalla oli oma show menossa, missä kahdella lavalla oli tapahtumaa. Aikuisparkkiin menin uteliaana, ja toivoin tapaavani aikuistubettajia. Mutta oma aikataulu oli mutkallaan, ja tilaisuus oli jo mennyt. Harmi. Ehdin kuitenkin aistia tämän tapahtuman omalaatuisen tunnelman. Tubeconin vapaaehtoiset olivat erittäin ystävällisiä ja auttavaisia, mitä valitettavasti ei voi sanoa kaikista Arenan henkilökuntaan kuuluvista. Kulttuurikurko joutuu ja haluaa usein jututtaa henkilökuntaa, josta aistii myös tunnelmaa. Henkilökunnan käytös vaikuttaa viihtyvyyteen.

Tubecon oli kuin tubettajien oma rock-festivaali. Eikö vastaavaa järjestetä Suomessa kuin kerran vuodessa? Kiitos Tubeconin järjestäjille, kulttuurikenttäni jälleen avartui.

 

Muutama Kulttuurikurkon huomio tubettamisesta:

 

Pääsin jo kartalle parista ilmauksesta mitä olen nuorison suusta kuullut, mutten aiemmin ymmärtänyt mihin ne liittyvät.

 

Jokaisella tubettajalla on oma tyylinsä, joka vetoaa tietynlaisiin ihmisiin. Aivan kuten vanhemmilla ihmisillä omat tv-ohjelmansa/sarjansa.

 

Suurimmaksi osaksi tubettajat ovat hyväntuulisia.

 

Videoiden kommentit ovat välillä hälyttävän julmia ja aggressiivisia.

 

Kysykää lastenne suosikkitubettajaa ja käy katsomassa sen videoita.

 

Tsekatkaa myös aikuistubettajat.

 

Tässä Mansikka -nimisen tubettajan video (linkki Youtubeen).

 

 


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s