Miksi Espoo Ciné?

Espoo Ciné on kuulunut loppukesän lämpimiin ja pimeisiin iltoihin. Yleensä lomat on tuossa vaiheessa jo pidetty, ja Ciné tarjoaa viimeisen tilaisuuden nauttia kesästä, kulttuurista ja sen yhteisestä tunnelmasta. Saan jättää kesälle jäähyväiset hyvissä tunnelmissa. Jostain syystä mielikuvissani Espoon Cinén synonyymi on lämmin, suorastaan kuuma loppukesän päivä. Mitähän festivaalin omalaatuiselle tunnelmalle tapahtuu, kun sen ajankohta on siirretty toukokuuhun?

Tunnelmasta

Tunnelmaan kuuluu muiden elokuvavierailijoiden seuraaminen, ehkä tavoitan jonkun ohimenevän lauseen heidän puheestaan, mutta pääasiassa yhteenkuuluvuuden tunne on suuri. Festivaalin vieraita yhdistää halu nähdä tasokkaita elokuvia, ja täällä tunnenkin olevani omieni joukossa. Espoon Cinén porukan oman hengen aistii hyvin Leppävaarassa, Sellossa. Elokuvateatterissa pyörii normaaleja Finnkinon elokuvia, joiden katsojat eivät jostain syystä sulaudu Espoon Cinén porukkaan. Espoon Cinén leffaa odottavista huokuu jokin, jota on vaikea selittää. Se kannattaa kokea.

Kino Tapiola ja sininen taivas

Tapahtumapaikat

Näytöspaikat ovat vuosien saatossa laajentuneet sekä Selloon että Isoon Omenaan, mutta minulle Tapiola, ja varsinkin Kulttuurikeskus on kuitenkin festivaalin sydän. Festivaalin ydinaluetta on toki myös Kino Tapiola ja sen yhteydessä oleva baari, mikä huokuu Keski-Eurooppalaisen rentoa tunnelmaa. Musiikki on hyvin omintakeista, suorastaan avantgardistista.  Kuulen lauseen englantia, toisen ranskaa. Odottelen elokuvan alkua, ja huomaan kyltin, missä kerrotaan elokuvasalin takaosan olevan anniskelualuetta. Onko tämä siis oikeasti mahdollista Suomessa? No, baarin nimi oli osuvasti Ihana baari.

 

Avajaisviikonlopun saldo

Avausviikonloppuna näin The Man –elokuvan Kino Tapiolassa. Elokuvassa eletään taiteilijaelämää kommuunissa, johon tupsahtaa kommuunin pomon, tunnetun taitelijan, aikuinen poika. Siinähän isä-poikasuhde joutuu koville. Tästä elokuvasta pidin paljon.

Toinen avausviikonlopun elokuvani oli Skins. Almodovar –tyylinen, mutta vielä enemmän ihmisen ulkomuodolla leikittelevä tarina oli hieman lattea. Kun siirryin pimenevään yöhön, kuulin takaani pariskunnan keskustelun. Mies: ”Leffa olikin aika lyhyt.” Nainen: ”Ihan hyvä että oli.”

Ilman elokuvafestivaalia näitä erikoisuuksia ei ikinä tulisi nähtyä. Vaikkei kaikki katsomani elokuvat ole aina niitä maailman parhaita, niin aina niissä on jotain. Jotain outoa, uutta, ärsyttävää tai jopa pelottavaa. Siksi Espoo Ciné.

 


2 thoughts on “Miksi Espoo Ciné?

 1. Espoo Cine on ollut mielestäni Suomen paras elokuvafestivaali. Joka vuosi tullut katsottua 5-10 laatuleffaa. Kuten yllä todettu, se on ollut mahtava kokemus lämpöisissä loppukesän illoissa, kun lomat on ohi. Pakko myöntää, että uusi ajankohta on surkea; kevät on täynnä niin työ- kuin muita kevätkiireitä. Eikä fiilis ole sama. Nyt jää vuosien traditio kyllä väliin. Toivotaan, että tapahtuma siirtyy takaisin ”oikealle psikalle”.

  Tykkää

 2. Hei Hermanni,
  Mukava kuulla, että Espoo Ciné on tarjonnut iloa loppukesän iltoihin! Uutta ajankohtaa mietittiin pitkään ja
  hartaasti, vakiintuneen festivaalin siirtämiseen ei lähdetty kevein perustein. Elokuu on ollut monella tapaa ihana hetki
  festivaalille, mutta sen järjestämiseen on liittynyt myös monia haasteita, jotka eivät onneksemme ole ulospäin juuri näkyneet. Elokuvaohjelmiston rakentaminen keskellä hiljaisinta kesäloma-aikaa on asettanut omat haasteensa, myös ainakin osittain samasta yleisöstä kilpaileminen muiden alkusyksyn tapahtumien, kuten esimerkiksi Helsingin juhlaviikkojen kanssa on vaatinut melkoista tasapainottelua.
  Yksi painavimmista perusteluista ajankohdan siirtämisessä oli lasten- ja nuortenohjelman vahvistaminen omaksi Junior Ciné -tapahtumakseen. Elokuu on monille kouluille aivan liian varhainen hetki miettiä elokuvakasvatuksellisia asioita tai sisällyttää elokuvakäyntejä opetusohjelmaan. Loppukevät sen sijaan tarjoaa opettajille ja muille kasvattajille erinomaisen tilaisuuden hyödyntää elokuvaa, oheistapahtumia ja seminaareja opetuksen tukena. Toivomme toki hartaasti, että kaikki vanhat ystävämme pysyisivät mukanamme myös uuteen ajankohtaan siirryttyämme. Ja toivomme kovasti, että ensi vuonna sinä saisit järjestettyä aikataulusi niin, että pääsisit mukaamme juhlimaan laatuelokuvaa!
  Ystävällisin festariterveisin,
  Espoo Cinén tiimi

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s