KulttuuriEspoo

Etsin Espoossa järjestettäviä kulttuuritapahtumia netistä. Halusin löytää menopalstan tai vastaavan, mistä löytäisin menovinkkejä. Törmäsin sanaan Kulttuuriespoo. KulttuuriEspoon verkkosivulla on listattuna Espoon kaupungin toimijoiden tilaisuuksia. Verkkosivu on toimiva, ja se herätti mielenkiinnon Espoota kohtaan kulttuurijärjestäjän näkökulmasta. Mitä Espoo tekee espoolaisten kulttuuritarjonnan eteen? Otin yhteyttä Kulttuuriespooseen sähköpostitse, ja sain varattua tapaamisen henkilökunnan kanssa.

Kulttuuripäällikkö Tiina Kasvi ja viestintäsuunnittelija Sanni Huvinen ottivat minut vastaan ja esittelivät kaupungin kulttuuritoimintaa. Pikkuhiljaa silmäni alkoivat avautua ja näin mihin kaikkeen kaupungin lonkerot ovat lämpimästi kietoutuneet. Minulla ei ollut aavistustakaan miten paljon kaupunki tukee kulttuuritoimijoita ja –tapahtumia.

 

Kulttuurityö Espoossa

Kulttuurityö perustuu suurelta osin kumppanuuteen erilaisten toimijoiden kanssa. Toimijat eivät kuulu kaupungin organisaatioon mutta ovat läheisessä yhteistyössä.

Espoo kehittää ja avustaa jatkuvasti uusi kulttuuriapahtumia ja –toimijoita. Oikeastaan kaupunki on tapahtumahautomo, ja jos tapahtuma on kannattava, etsitään sille toimija. ”Kultakimpaleista ei pidetä kiinni, vaan tavoitteena on etsiä tapahtumalle jatkaja. Emme tavoittele voittoa” kertoo Tiina Kasvi. Ideoita tehdään sekä toimijoilta kaupungille ja kaupungilta toimijoille, jonka jälkeen niitä aletaan jalostaa.

 

Mielestäni Espoon kaupungin kulttuuritarjonnasta arvokkainta on Kulttuuria kaikille –palvelut.

Kaupunki mahdollistaa Kaikukortin avulla kulttuurin myös niille, ketkä haluaisivat kulttuuripalveluita, mutta elämäntilanteensa vuoksi siihen ei ole varoja käytettävänä. Kaikukorttitoimintaa tehdään yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalveluiden kanssa.

Kulttuurikaveri lähtee mukaasi kulttuuritapahtumiin, mikäli et halua niihin yksin osallistua. Kulttuuriketju vie kulttuurin sinne, mistä asiakkaat eivät itse pääse lähtemään kulttuuritapahtumiin. Kulttuurineuvola käy neuvoloissa kertomassa perheen pienimmille suunnatusta kulttuurista. Kulttuuritarjontaa on kaikille ikäryhmille: vauvasta vaariin.

 

Kulttuurilautakunta on päättävä elin

Kaiken kulttuurin kattona on kulttuurilautakunta, joka valitaan kerran neljässä vuodessa. Se muodostuu kuntavaalien tulosten perusteella. Kulttuurilautakunta päättää joulukuun kokouksessa vuoden toiminta-avustuksista. Toiminta-avustuksia mm. asukasyhdistyksille ja kohde-avustuksia yksittäisiin projekteihin mm. Leppävaaran raittikarnevaaleihin. Mutta nyt hyvän idean omaavat tapahtumajärjestäjät ja toimijat, tässä on nyt mahdollisuus avustukseen. Tässä linkki Espoon kaupungin sivuille, mistä saat lisätietoja.

Kulttuurilautakunnan esityslistat ja päätökset ovat julkisia, ja tästä pääset niitä tutkailemaan. Minulla ei ollut aiemmin käsitystä tai mielenkiintoa miten kaupungin asioista päätetään. Nyt asia on alkanut kiinnostamaan. Kuntavaalit lähestyvät ja kannattaa siis ottaa selvää oman ehdokkaasi mielipiteitä kulttuuriasioista.

KulttuuriEspoo 2030 -linjaus

Kulttuuriespoo 2030 -kulttuurilinjaus on päätetty valtuustotasolla ensimmäistä kertaa Suomessa. Linjausta ei tehty taiteenlajeittain tai ihmisryhmittäin, vaan listattiin Espoolaisille tärkeitä asioita ja pohdittiin miten kaupunki voi näihin vastata. KulttuuriEspoo 2030 -linjaus on jopa Euroopan laajuisesti herättänyt kiinnostusta. Kulttuuriyksikkö haluaa olla mm. mukana kaavoituksessa, tarkoituksena vaikuttaa siihen miltä tietty alue tulee näyttämään. Halutaan tuoda esiin sitä miltä Espoon näyttää, kuulostaa ja tuoksuu. Espoo on sivistyskaupunki. Lyhyen käyntini perusteella voin myös kertoa, että kulttuurityöntekijöiden arvot ovat kohdallaan. Kasvi ja Huvinen vilpittömästi haluavat kulttuuria kansalle, koska uskovat sen tuomaan hyvään.

 

 

Kulttuurikokemuksia ei pysty rahalla mittaamaan. Ne antavat lohtua, rohkeutta ja vertaistukea yksilöllisesti. Nämä kokemukset auttavat elämän vuoristoradassa, ja niihin voi aina palata. Voit jakaa kokemuksia ystävien ja perheen kanssa, tai pitää ne vain omassa sisimmässäsi. Mikäli kulttuuritarjontaa ei olisi, uskon että koko maailma olisi hyvin erilainen. Enkä tarkoita että se olisi parempi.


One thought on “KulttuuriEspoo

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s