Levyarvio: Rakka ja Black Motor

Nuoruudessani kategorisoin musiikkityylejä nopeasti, enkä niinkään perehtynyt niihin syvällisemmin. Jos musiikki ei heti kolahtanut, se oli huonoa. Jazz kuului siihen kategoriaan, mikä ei iskenyt. Toki siinäkin löytyy monenlaista tyyliä ja tunnetta. Hyppäsin tuntemattomaan, ja kuuntelin Black Motor ja Rakka -kokoonpanojen yhteislevyn läpi ja tulin siihen tulokseen että nuoruudessa leimoja laitetaan liian nopeasti, antamatta mahdollisuutta.

Rakka levytti neljä biisiä ja niistä Eskosfäärissä liikuttiin kaurismäkeläisestä tunnelmasta ruotsinlaivan päivätansseihin, ja paljon koettiin sen sisällä. Rauhallisuus ja melankolia jäivät päällimmäisenä omiin tuntemuksiini. Koskentinsoittimet tuovat sisältöä, mistä itse pidin kovasti. Lyriikoita ei näissä Rakkan biiseissä ole.

rakka_web-1-2

Kauramoottori -biisissä siirrytään menevämpään tilaan, missä puhaltimet ottavat suurempaa roolia.

Ikuisilta näyttävät tähdet -biisi laittoi pohtimaan maailman suuruutta ja omaa pienuutta. Puhaltimissa oli hieman erilainen soundi, mikä antoi musiikkiin vanhan jazzin kaiun. Puhaltimet yhdessä koskettimien kanssa tekivät kokemuksesta ainutlaatuisen, henkilökohtaisen. Kappale olisi voinut olla kohtaus savuisesta kuppilasta Helsingin Kalliossa. Ja minä olen juuri sellaisten suuri fani.

Kuuma Narttu on popahtava biisi, mistä tulee hyvälle tuulelle. Se jää päähän soimaan ja siitä voisi olla hitiksi myös genren ulkopuolelle, kaupallisten radioiden soittolistoille asti.

Siinä missä Rakkan biisit ovat toistoja ja rytmiä, Black Motor siirtyy syvemmälle tuntemattomaan. Ei riffejä, ei koukkuja eikä sanallista tarinaa. Musiikki on rauhoittavaa, mutta myös kapinallista. Avantgardea, mikä täysin poikkeaa valtavirrasta, missä soittimet tuntuvat menevän omia polkujaan kohti päämäärää. Sen tarkemmin en edes yritä selittää musiikkia.

bm_web-1-2

Black Motorin tuotos avaa minulle uusia portteja musiikin maailmaan. Tällaista en ole ennen kokenut. Aivan kuin opettelisin uutta kieltä tai tutustuisin uuteen kulttuuriin. Tämä musiikki vaatii keskittymistä ja paneutumista, ainakin minulle. Taustalla Black Motorin musiikki voi myös tuoda levottoman olon, mistä ei ole turvallista tietä kotiin. Voisin kuvitella että livenä tämä musiikki antaa vielä enemmän kuin mitä äänitteenä. Improvisoinnille jätetään pelivaraa.

Black Motorin musiikki haastaa sinut omalaatuisuudellaan. Olen tyytyväinen hypätessäni tuntemattomaan, koska sieltä löysin jotain mikä mursi vanhat kategorisointini. Ja lisäksi kaksi bändiä sai uuden fanin. Keikoilla nähdään!

Lopuksi vielä täytyy mainita, että Kai Johansson on tehnyt upeat levynkannet.

Rakka/Black Motor CD/LP ilmestyy huhtikuun 15. päivä.

Levy-yhtiö: Karkia Mistika Records


One thought on “Levyarvio: Rakka ja Black Motor

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s