Kirjasto vai kansalaiskeskus?

Käyn usein kirjastossa lainaamassa kirjoja ja elokuvia. Siellä silmään on pistänyt eri-ikäiset ihmiset viettämässä aikaa; jotkut lukemassa, osa katsomassa lavalla olevia esityksiä ja nuorisoa vaan oleilemassa. Aiemmin kirjasto oli hiljaisuuden tyyssija, missä huomautettiin, mikäli sattui puhumaan ääneen. Miksi muutos on tapahtunut ja mihin ollaan menossa? Kun perehdyn lisää Sellon kirjaston tapahtumatarjontaan, huomaan että kirjastossa on improvisaatioryhmä, tuolijumppaa ja pajatoimintaa. Siis kirjastossa! Kirjastossa on tapahtumakoordinaattori, jonka tehtävänä on järjestää ja koordinoida kirjaston tapahtumia. Tapaan Sellon kirjaston tapahtumakoordinaattorin, Mia Wuorelan, joka valottaa minulle kirjaston muutosta.

 

Miksi tapahtumakoordinaattorille on tarvetta?

Viimeisen 10–20 –vuoden aikana kirjaston status on muuttunut. ”Nykyään kirjasto on myös olohuonetyyppinen kansalaiskeskus, missä asukkaille tarjotaan mm. pajatoimintaa ja konsertteja. Espoon aluekirjastot ovat suuria ja sijaitsevat ostoskeskusten lähellä, näissä tarjoamme erilaisille ikäryhmille monipuolisia tapahtumia.” Aukioloajat ovat sovitettu ihmisten elämänrytmiin. Sellon kirjasto on auki arkena ja pyhänä. Tapahtumakoordinaattoreita ei ole kaikissa kirjastoissa, tai usein tapahtumien koordinointia hoidetaan muun toimenkuvan ohella. Sellon ja Ison Omenan kirjastoissa on niin paljon tapahtumia, että niissä tapahtumakoordinaattoria tarvitaan päätoimisesti.

Hämmästyn, kun ymmärrän kuinka paljon kirjasto tekee kansalaisten hyväksi; se tarjoaa esiintyjille tilat, välineet ja markkinoinninkin, ilmaiseksi! Suuri osa Sellon kirjaston tapahtumista järjestetään yhteydenottojen perusteella, ja niissä on pari sääntöä: ne ovat asukkaille ilmaisia ja niissä ei saa olla ikärajaa. Joitain poikkeuksia on: ”Kirjaston on järjestämässä larppaus-iltaa, ja tällä tapahtumalla tulee olemaan ikäraja. Se todennäköisesti myös järjestetään kirjaston aukioloajan ulkopuolella.”

Hämmästyn vielä enemmän, kun Mia kertoo, ettei tarjokkaita ole jonoksi asti. Tässä siis olisi oiva tilaisuus, minkä tahansa taiteen alalla, laittaa itsensä likoon!

 

Millaiset tapahtumat ovat suosituimpia?

”Lastentapahtumat. Varsinkin jos saadaan joku nimekkäämpi lasten suosikki esiintymään, voi yleisöä olla satamäärin.”

Myös nuorisoa näkyy jo silmämääräisesti paljon oleilemassa. Mia kertoo Sellon kirjastossa olevan myös nuoriso-ohjaajia töissä, ei siis pelkästään kirjastoalan ammattilaisia. ”Nuorisopuolella on järjestetty meikkaustapahtuma, piparkakkujen leivontaa, konsolipeliturnauksia ja futisturnauksia. Futisturnausta ei tietystä syystä järjestetty kirjaston tiloissa…”

Mia kertoo mieleenpainuvimpia esityksiä olleen klassisen musiikin konserttisarjan ja Shakespearen naiset – esityksen. ”Mutta yleensä kaikki sellaiset tapahtumat, mihin tulee paljon ihmisiä ja he viihtyvät, ovat mieleenpainuvia.”

 kirjasto-proudly-presents

Millaisia esityksiä haluaisit nähdä tulevaisuudessa?

”Tykkään musiikkitapahtumista, vaikka ne voivat olla kovinkin äänekkäitä. Haluaisin nähdä myös erilaisia luentoja ja draamaa. Pidän myös kerhotoimintaa tärkeänä. Koska kaikki asukkaille järjestetyt tapahtumat ovat ilmaisia,  voivat asukkaat osallistua matalalla kynnyksellä tapahtumiin.”

Kirjaston alkuperäinen tarkoitus, kirjojen lainaaminen, ei ole katoamassa. Kirjoja lainataan edelleen, lainausmäärät ovat olleet kasvussa vuonna 2016. Myös kävijämäärä on pysynyt korkeana: Sellon kirjastossa on n. 1,2 miljoonaa kävijää vuodessa.  Kirjasto monipuolistuu tulevaisuudessakin, ja Mia ennustaa yhteisöllisyyden korostumista, sekä toivoo asukkaiden aktiivisempaa otetta tapahtumien sisältöön.

 

Sellon kirjaston tapahtumakoordinaattori Mia Wuorela, kertoisiko normaalista työpäivästäsi?

 ”Kiireaikana, eli maalis-toukokuussa ja syys-marraskuussa, juoksen ympäri taloa, otan esiintyjiä vastaan ja asennan mikrofoneja. Hoidan myös tilavarauksia ja tiedottamista. Hiljaisempana aikana, kuten nyt loppuvuonna, vien ensi vuoden tapahtumia nettiin ja teen kevätkauden tapahtumakoostetta. Koordinoin myös Galleria Annan taidenäyttelyitä.”

 

Mitä kirjastossa voi tehdä, mitä asukkaat eivät ehkä tiedä?

”Sellon kirjastossa voi lainata soittimia, meillä on soittohuoneet ja studio. Meillä voi tehdä vaikka oman demon. Toinen juttu on ”lainaa kirjastonhoitaja”.

Voit lainata kirjastonhoitajan tunniksi minkä tahansa aiheen ympärille. Jos haluat apua mobiililaitteen kanssa, tarvitset apua lomakkeiden täyttämisessä tai haluat luennon klassisesta musiikista, voit lainata siihen kirjastonhoitajan. Lainaus pitää tehdä etukäteen ja ilmoittaa samalla aihe, jolloin varmistetaan sopiva kirjastonhoitaja tapaamiseen.

”Ihmiset, jotka käyvät kirjastossa, tietävät tapahtumista ja ymmärtävät miten kirjasto on muuttunut. Perinteiset kirjojen lainaajat eivät ehkä kuitenkaan tiedä, miten valtavan laaja tapahtumakirjo kirjastossa nykyään on. Pidän tärkeänä, että kirjasto on avoin kaikille.”

Kun lopettelen haastattelua, kysyn vielä Mialta kirjaston henkilökunnan palvelualttiudesta. Kirjastosta on aina saanut erityistä palvelua, mitä saa harvoin edes yksityiseltä sektorilta maksua vastaan. Mia kertoo, että asiakaspalvelukoulutusta kirjaston henkilökunta saa, mutta minusta se ei kaikkea selitä. Palvelualttiutta ja asiakkaan kohtaamista voi opetella, mutta sen aistii kun tämä tehdään vilpittömästi ja suurella sydämellä.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s