E Street Punks

Bändiä olen nähnyt tubessa, ja lavashow näyttää energiseltä.  Mistä nyt oikein on kysymys? E Street Band? Bändi näyttää siltä, että kyseessä on suomalainen versio E Street Bandistä, mutta jotain Stray Catsiin viittaavaakin on. Siis esityksessä ja ulkonäössä. Mitä he itse sanovat itsestään: Rock´n´rollia aikuisille ja sellaiseksi aikoville! Rock ja aikuisuus eivät ensimmäisenä tule mieleen, vaan ennemmin niihin yhdistän ikuista nuoruutta elävät vanhat miehet, jotka eivät koskaan tule aikuistumaan. Kliseisesti: Rock on nuorten pelikenttä. Vai mistähän tässä oikein on kysymys? Näin erikoisesti itseään markkinoivasta bändistä on otettava selvää.

Semifinalissa on keikka itsenäisyyspäivän aattona, ja bändin manageri Riikka on järjestänyt minulle mahdollisuuden haastatella bändin kitaristi/laulajaa, Juhanaa. Astuessani Semifinaliin, taustalla soi Jääkärinmarssi ja bändi vastaanottaa keikalle tulijat kättelemällä. Kuin olisi linnan juhliin tulossa… Bändistä löytyy huumoria!

Keitä te oikein olette ja mistä kaikki sai alkunsa?

”Duken lopetettua viimeisenkin punk-bändinsä, näin hänet kaupassa ja kysyin onko uusia kuviota… Hän sanoi suunnitelmissaan olevan jotain ihan uutta, mitä ei ole koskaan tehnyt, ja projektissa tilaa olisi vielä kitaristi/laulajalle. Ilmoittauduin heti ja lähetin työnäytteen sähköpostiin.”

Juhana kahmaisee kuivamuonaa suuhunsa ja kertoo bändin jäsenten olevan pitkän linjan muusikoita, kenellä kaikilla on bänditaustaa ja sivuprojekteja. Kaikilla bändin jäsenillä on myös perhe ja siviilityö, joten se rajoittaa bändikuvioita. ”Jos oltaisiin 17-vuotiaita, emme varmaan tekisi mitään muuta kuin tätä. Nyt voimme itseironisesti ja uskottavasti vetää keikan omalla tyylillämme. 17-vuotiaina nämä meidän lavaelkeemme olisivat olleet kornia.”

E Street Punks

Musiikki syntyy eletystä elämästä

E Street Punksin biisit syntyvät eletystä elämästä, iloista ja suruista. Backstagella käy myös biisintekijä Duke, joka ehtii kommentoida biisien tekemistä: ”En ole kokenut maailman tuskaa. Ei tämä nyt niin vakavaa ole.”

Duke kertoo samaistuneensa sarjakuva Watchmenin the Comedian –hahmoon, joka ainoana ymmärtää vitsin elämästä, maailmasta, kuolemasta ja siis tästä kaikesta. ”Mun lahja on se, että uskallan ja pystyn tekemään biisejä ihan tavallisesta elämästä. Todennäköisesti joku muukin on kokenut niitä asioita mitä kerron lauluissani, ja pystyy niihin samaistumaan.”

Juhana kertoo siinä sivussa, että hauskaakin pitää olla, satuttamatta ketään. Välillä ympärillä näkee asioita mitä aikuinen ei voi ymmärtää: ”vaikka mekin haluamme elää hetkessä ja toteuttaa omia unelmia, niin ihan mitä tahansa ei voi tehdä. Käsittämättömiä juttuja tapahtuu ympärillä.”

Aikuisen pitää olla jämpti ja suvaitsevainen.  Mutta bändillä ei ole tarkoituksena tehdä ”sedät kertovat nuorille” – asenteella opettavaisia tarinoita.

Käytännössä biisit syntyvät musiikki edellä ja ryhmätyönä. Yleensä Duke tuo raamit, minkä sisällä bändi työskentelee yhdessä. ”Ollaan bändi eli ryhmä, jota ei yksi henkilö johda.”

Juhana kuvailee E Street Punksin biisien olevan tarinoita, ikään kuin lukisit pienen kirjan tai novellin. Jonkinlaisena esikuvana on tosiaan bändin nimeen viittaava Bruce Springsteenin E Street Band. ”Se tapa miten Springsteen tekee musiikkia, fonit, stemmalaulut ja tunne. Kyllä hän on planeetan kovimpia rock-muusikoita.”

Musiikkia aikuisille

Mutta tuo minua askarruttanut aikuisuusteema. Palaset loksahtavat kohdalleen kun Juhana kertoo olevansa luokanopettaja. Bändin jäsenet tekevät sitä, miten he kokevat maailman. Aikuisen silmin. ”Olemme kasvaneet kuunnellen Beatlesia ja Hurriganesia, mutta enää tämän ikäisten miesten ei ole uskottavaa soittaa biisejä, missä ajetaan autoilla tytöt mukana. Meissä kiteytyy periaate: Aikuiset tekevät musiikkia aikuisille. Joku tajuaa tämän ja joku ei. Me ei olla mikään nuorisobändi.”

E Street Punks viittaa ”hemmoon” (punk) mutta myös asenteeseen. Se mitä tehdään, tehdään aikuismaisesti, vastuullisesti ja seistään asian takana. Joskus jos rapatessa roiskuu, niin osataan myös pyytää anteeksi. Musiikki tehdään tinkimättömästi ja täysin omien periaatteiden mukaan, missä näkyy bändin punk-asenne.

Mistä E Street Punks tullaan tuntemaan?

”Teemme uutta musiikkia vanhoja perinteitä kunnioittaen. Tunnistamme juuremme ja seisomme jättiläisten harteilla.” Nyt levy-yhtiöiden edustajat: heads up! E Street Punks tähyää levytyssopimukseen, ja potentiaalia bändillä on. Lavakarisman ja tunnelman kun saa talletettua levylle, suuri aikuisyleisö varmasti kiinnostuu tästä bändistä!

Haastattelun jälkeen siirtyessäni yleisön puolelle, ymmärrän bändistä ja aikuisuusteemasta löytyvän itseironiaa ja mustaa huumoria. Oma ennakkoluuloni rockista ja aikuisuudesta joutaa roskakoriin. Nämä kaverit ovat elämää nähneitä, ystävällisiä ja huolehtivaisia. Ja kaikkea muuta kuin nuoruuttaan haikailevia miehiä.

Seuraa bändin blogia ja keikkapäivityksiä osoitteessa estreetpunks.fi

Artikkelikuva: Mari Peltomäki
Jutun kuva: Anniina Keiskander


One thought on “E Street Punks

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s