Timo K. Mukka: Sankarihymni

Novelli kertoo nuoren sotasankarin tarinan pienessä, kesäisen idyllisessä norjalaiskylässä, Bergebyessä. Ajankohta kirjan kuvaukselle jäi hieman epäselväksi, mutta Thörsten Öiesenin ajatukset, kiinnostuksen kohteet ja teot voivat liittyä mihin tahansa ajankohtaan. Hän on uneksija, haaveilija joka nauttii katsoa Maire-joen pinnan helmeilyä, puiden lehtien putoamista ja taivaanrantaa.  Hänen sankariteostaan on kirjoitettu lehdissä asti, ja sankarinviitan ansiosta hän saakin kyläläisten hyväksynnän valitsemalleen elämäntyylille. Sitten Thörsten tapaa kylään saapuneen Annikan.

Novelli on tarina rakkaudesta ja tuhoavasta ylpeydestä. Yksi vilkaisu, tuoksu, näky voi herättää uinuvan libidosi, etkä saa rauhaa. Se mikä on ulottuvillasi, ei herätä sinussa mielenkiintoa, vaan haluat jotain muuta, etkä osaa selittää miksi. Ja kun vihdoinkin saat sen mitä olet aina haaveillut, katoaa se sormiesi ulottuvilta kuin kangastus. Timo K. Mukka on onnistunut kuvaamaan kylän henkilöhahmoja tarkalla tavalla, kuten koko kesäisen kylän pysähtyneen tunnelman. Kaloille jutteleva poika, rullatuoliin sammunut veteraani ja pastori, joka on säilyttänyt kiinnostuksensa ”sellaisiin” asioihin, elävöittävät tarinaa hauskalla tavalla.

Novelli kuvaa hyvin kylän ihmisten suhteita, arvoja ja elämäntyyliä. Mukan kuvaukset seksuaalisuudesta ovat normaaleita elämässä, mutta niistä harvoin kirjoitetaan. Sankarihymnissä sankari näyttäytyy ihmisenä tuhoisalla tavalla. Tarina on lyhyt, jonka lukee helposti vaikka illalla sänkyyn mennessä, mutta sen luettuasi voi ajatuksesi harhautua pohtimaan miten häpeä, ylpeys ja pettymys vaikuttavat omaan käyttäytymiseesi.


Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s