Pysähdy ja nauti – Tonya Björkbom hätkähdyttää

Kuka olet?

Olen Tonya Björkbom, 27 v, suomenruotsalainen ja opiskelen Kankaanpään taidekoulussa. Teen feminististä taidetta. Tällä hetkellä olen erityisen kiinnostunut performanssitaiteesta sekä maalaamisesta. Olen introvertti ja horoskoopiltani olen Jousimies.

 

 

Miten kuvailet taidettasi?

Teen taidetta koska haluan herättää ajatuksia, provosoida, kyseenalaistaa ja ottaa kantaa. Haluan esimerkiksi taiteeni kautta normalisoida naisen seksuaalisuutta ja ihmiskehon alastomuutta, tuoda esille mielenterveysongelmia, sukupuolenmoninaisuutta, yhteiskunnan vääryyksiä, sekä ilmaista kuinka tärkeää taide on ihmiselle ja ihmisen terveydelle. Itse olen esimerkiksi sitä mieltä, että ihminen on taidetta ja se antaa etenkin itselleni luvan olla sellainen, jonka oikeasti olen ja tekee myös taiteen tekemisestä enemmän performanssimaisen.

Koska taidemaailma on hyvin miespainotteinen, koitan myös kyseenalaistaa, kuinka tärkeää on, että taiteessa näkyy erilaisten ihmisten tekemiä töitä ja kuinka tämä patriarkaalinen struktuuri pitää poistaa. Olen taitelijana anarkistinen ja se on minusta tärkeää osa taitelijan työtä, olla mukana muuttamassa oman alan suuntaa ja kehitystä.  Lyhyesti sanottuna taiteeni on hyvin alastonta, anarkistista ja feminististä.

 

Mistä inspiroidut?

Tavoittelen kannanottavia taideteoksia, jossa on feminististä ja queer perspektiiviä, etenkin koska olen itse binainen, mutta myös koska olen opiskellut sukupuolentutkimusta ja saanut paljon inspiraatiota sieltä. Muut asiat, jotka inspiroivat ovat esimerkiksi vastoinkäymiset, feministiset taiteilijat, erilaiset ihmiset ja poliittinen ilmapiiri.

 

 

Mistä haaveilet?

Haaveilen aika monesta asiasta, kun puhutaan taiteesta. Tärkein haave on se että voisin elättää itseni taiteilijana. Haaveilen myös siitä, että saisin tehdä taidetta ihmisten kanssa, jotka haluavat auttaa toisia ihmisiä.

Haluaisin myös opettaa taidetta joskus tulevaisuudessa, kun olen tarpeeksi viisas, sekä omistaa oman gallerian, jossa kuka tahansa rahasta riippumatta voi esittää taidettaan, ja etenkin että siellä esitettäisiin vähemmistöjen taidetta. Se on ehkä hieman utopistinen unelma, mutta ainahan sitä voi toivoa.

 

Mitä sinulla on nyt meneillään?

Tällä hetkellä olen tekemässä teosta meidän koulun kevätnäyttelyyn, joka on huhtikuussa. Voi olla, että teen teoksen, joka käsittelee parisuhde väkivaltaa, joko installaationa tai performanssina.

Lähetin myös videoteokseni kokeelliseen videotaide Troijan Hevonen performanssi/videotapahtumaan.
Kesällä toivon, että saan olla mukana erilaisissa projekteissa tai olla galleriassa avustamassa.

 

 

Tonya Björkbomin kotisivu ja Instagram


One thought on “Pysähdy ja nauti – Tonya Björkbom hätkähdyttää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s